Res publica!

Zajímavým souběhem je vrcholící mistrovství hokeje světového a vrcholící snahy o podporu hokeje prostějovského. Ptají se mne na můj názor novináři, zaznamenal jsem pochod fanoušků na radnici za podporu prostějovského hokeje. Myslím, že je škoda, že ten pochod se uskutečnil trochu v informační nedostatečnosti. Asi je někde nějaký zádrhel. Tu totiž prokoukne zpráva o připravované dotaci 5 mil. Kč, jinde o dotaci 3 mil. Kč.
Jaká jsou však tvrdá fakta? V únoru byla zastupitelstvem schválena prostějovskému hokeji veřejná finanční podpora ve výši celkem 4,3 mil Kč. Z toho 2,8 mil. Kč pro LHK Jestřábi, občanské sdružení a 1,5 mil. Kč LHK Jestřábi, s.r.o. Zajímavé na tom tehdy bylo, že v původním návrhu Rady byla částka 1 mil. Kč. Ten půl milion byl jako břitký kord tasen až na jednání zastupitelstva. V dubnu ten břitký kord zvadl, částka 1,5 mil. Kč musela být pro LHK Jestřábi, s.r.o. snížena na 1,15 mil. Kč. Důvodem bylo přešvihnutí limitu pro tzv. podporu malého rozsahu. Učeně: de minimis. Lidsky - podpora, která sice někoho zvýhodní, ale jen málo. Celkový limit této podpory je 200 tis. Eur ve třech po sobě jdoucích letech. A právě o to zvýhodnění asi jde. Je obrazem nešťastného přístupu k srdeční záležitosti mnoha občanů. Hráčů, fandů, rodičů.
Na druhou stranu je zapotřebí se ptát: máme podporovat prostějovský hokej? Odpovídám ano, máme. Tím máme také jasno v otázce základní. Proč je třeba podporovat v našem městě hokej? Protože k němu patří. Protože se při něm prostějovští kluci mohou vyblbnout. Protože se hraje a kdo hraje, nezlobí. To jsou jasné odpovědi na jasné otázky.
Jenže od svého prvního usednutí do zastupitelské lavice se neustále setkávám s hokejovými problémy. Neustále se řeší hokej. Mění se lidé a firmy kolem něj. Stabilita nic moc. Před volbami byl hokej dokonce uchopen jistým politickým uskupením. No, chléb a hry!
Vážím si úsilí trenérů i hráčů. Vím, jaká je sport dřina. Připadá mi však, že kolem chodíme jako kolem horké kaše. Prostějov, byť statutární, není moc velké město. A tak si myslím, ba jsem o tom přesvědčen, že nemůže tříštit síly v těch sférách, kde chce vyniknout. Proto nerozumím roztříštěnosti hokeje a jeho nepřehlednosti. Zdá se mi, že ona demonstrace nebyla demonstrací za hokej, ale za hokej S.R.O. a že o tom demonstranti ani nevěděli.  Připadá mi, že nikdo nevyšel do ulic, aby demonstroval za tréninkové a hrací možnosti prostějovských kluků. Aby z nich vyrostli dobří hráči. Zdá se mi, že pokud by tomu tak bylo, nemusí být kolem hokeje dva různé subjekty.
Je tu jeden důležitý moment. V něm jde o množství veřejných peněz, které do hokeje dáme. To dávání musí být zodpovědné, protože peněz je zapotřebí docela dost. Jako zastupitelé totiž rozhodujeme nikoli o vlastních penězích, ale o penězích cizích. O penězích občanů. Nemohu souhlasit s tím, aby byly sypány pod jménem hokeje do podnikatelského subjektu. Není to pro mne reprezentant hokeje. Společnost s.r.o. je reprezentantem pouze svých majitelů. Nemusí se nikomu zodpovídat, nemá žádná pravidla ani zodpovědnost vůči těm, v jejichž jménu žádá peníze. Nejde tu jen o technické vyúčtování dotací.
Z prostějovského hokeje je nutné, naléhavě nutné, učinit věc veřejnou. Demokraticky veřejnou. Na stůl je třeba dát pravidla, jak bude prostějovský hokej fungovat. Jak se bude starat o prostějovské kluky, jak se bude starat o talenty i netalenty, jaké budou perspektivy. Jak bude nakládat s úspěchy a jak se bude starat o rizika, jak se bude prát s neúspěchy. To musí být jasné. Potom má skutečně smysl hokej podporovat a hokej poroste.
Jasné musí být, kdo a jak hokej ovládá, kdo a jak řídí, kdo je zodpovědný, jak se přijímají rozhodnutí, jak se řeší spory a jaký je na tom podíl a zodpovědnost členů, příznivců, fandů.
Pokud jako zastupitel nedostanu průzračně čisté informace, není to pro mne a jistě i pro občany zárukou pro dlouhodobý a strategický vzestup našeho hokeje. Ty jsem, ač žádal, nedostal. Čeká nás spousta práce. Chci vědět, jak to funguje, kdo se účastní, kdo rozhoduje, kdo kontroluje, jaká práva a povinnosti mají všichni účastníci, protože nejsou jen tři. Chci vědět, jaké plynou peníze a odkud a kam. Nejen ty městské, ale všechny. Pokud tam má jít tolik peněz veřejných, nesmí být nic tabu. Společnost s ručením omezeným není zárukou ničeho, je zárukou omezenou. Má-li mít náš hokej perspektivu, nemůže být věcí soukromou, musí to být věc veřejná. Res publica!

Aleš Matyášek, zastupitel TOP09